Labels

Saturday, 7 February 2015

Sup Tulang Senang

Buat Sup Tulang ni mmg senang giler..main masuk semua bahan-bahan dalam pressure cooker..tunggu dalam 45 min dan siap. Kalau nak rasa masam-masam kick perah limau dan letak cili time nak makan tu..perghhh mmg terangkat!! So mari kita lihat bahan-bahan untuk Sup Tulang follow my recipe..


Bahan-Bahan

1. 1kg tulang lembu
2. 5 biji bawang putih - ketuk
3. 5 inci halia - ketuk
4. 2 batang kecil kulit kayu manis
5. 3 biji bunga lawang
6. 6 biji bunga cengkih
7. 1 sudu teh biji lada hitam
8. 1 biji bawang holland - potong 4
9. 2 kiub pati lembu
10. 2 batang celery - potong2 sederhana
11. Beberapa batang daun sup - hiris nipis
12. Sedikit bawang goreng
13. 2 keping asam keping
14. Garam secukup rasa
15.  2 liter air
16.  3 batang cili padi - ketuk


Cara-Cara

1. Masukkan air dalam pressure cooker. Tak ada pressure cooker boleh gunakan periuk biasa.
2. Masukkan tulang daging diikuti dengan semua bahan-bahan diatas kecuali daun sup dan bawang goreng. Tutup rapat dan masak selama 45 ke 50 min (guna api sederhana).
Kalau guna periuk biasa dalam 1 jam stengah ke 2 jam smpi daging empuk. (jika air berkurang tambah lg air sikit demi sedikit)
3. Bila dah masak matikan api. Terus taburkan bawang goreng dan daun sup. Boleh perahkan air limau kalau suka..nyum nyum!!!

No comments:

Post a Comment