1. 1/2 kg kaki ayam - potong 2
2. 4 biji bawang putih - ketuk
3. 5 inci halia - ketuk
4. 1 sudu kecil serbuk lada putih
5. 1 batang kulit kayu manis
6. 2 biji bunga lawang
7. 2 keping asam kering
8. 1 kiub pati ayam
9. garam secukup rasa
10. 1 tangkai daun sup hiris2, sedikit bwg goreng dan cili.
Cara-Cara.
1. Masukkan lebih kurang 5 cawan air dalam periuk ( sy gunakan pressure cooker). Masukkan kaki ayam, garam, bawang putih, halia, kulit kayu manis,kiub pati ayam serbul lada putih, bunga lawang dan asam keping. Tutup dan biarkan masak selama 30 hingga 40 minit ( kaki ayam betul-betul lembut).
2. Dah masak terus masukkan sedikit daun sup dan bawang goreng. Terus matikan api.
3. Boleh dihidang bersama cili dan kicap dan juga perahan limau.
No comments:
Post a Comment