Labels

Sunday, 17 August 2014

Daging Masak Merah








































Bahan2

1. 500gm daging - rebus dahulu smpi empuk dan hiris sedikit nipis
2. 12 tangkai cili kering
3. 4 ulas bawang putih
4. 4 ulas bawang merah kecil
5. 1 inci halia
6. 5 biji cili padi - kalau nak pedas
7. 1 batang serai
8. 1 sudu besar puri tomato
9. 2 sudu besar sos cili
10. 1/2 biji bawang besar - potong dadu @ hiris nipis
11. sedikit air asam jawa
12. sedikit serbuk lada putih, garam dan gula

Cara2

1. Kisar bahan nom 2, 3,4, 5, 6 & 7. Tumis bersama sedikit minyak smpi masak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa, tomato puri dan cili sos. Gaul sekejap dan terus masukkan daging. Perisakan dgn garam, gula dan serbuk lada putih. Masukkan bawang besar. Gaul smpi mendidh dan siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment