Labels

Monday 18 August 2014

Ayam Masak Lengkuas






































Bahan2

1. 1 kg Ayam - Potong kecil2
2. 1kg lengkuas muda - diparut @ kisar. Tapis dan buang airnya. Lengkuas mestilah betul2 kering.
3. 2 liter santan
4. 1/2 liter santan pekat
5. 5 ulas bawang putih - k
6. 7 ulas bawang merah
7. 3 batang serai
8. 1 1/2 inci halia
9. cili padi ( optional)
10. 1 biji bawang besar kuning - hiris nipis2
11. 3 keping asam keping
12. sedikit serbuk kunyit
13. sedikit serbuk lada putih
14. garam n sedikit gula@ajinamoto sbg perasa

Cara2

1. Bahan nom 2 dimasak dgn bhn nom 3 - lengkuas + santan smpi santan pecah minyak
2. Kisar bhn nom 5, 6, 7, 8, 9.
3. Gaulkan ayam dgn sedikit garam dan serbuk kunyit.
4. Tumis bhn kisar td smpi wangi n masukkan ayam. masukkan asam keping. masak 10 min.
5. Masukkan rebusan santan dan lengkuas tadi. Masukkan garam, sikit gula @ ajinamoto, n serbuk lada putih. Masak lagi dlm 15 min smpi kering sedikit. Last masukkan santan pekat td dan gaul lagi smpi kering n wangi lbh kurang dlm 20 min. Ayam kena digaul selalu supaya lengkuas tak jadi hangus. Dan dah siap.

No comments:

Post a Comment