Labels

Monday, 1 December 2014

Rosemary & Lemon Roast Chicken


























Bahan-Bahan.

1. 1 ekor ayam - potong 8 @ 12
2. 5 biji bawang putih - ketuk
3. 1 biji lemon - 1/2 biji ambil jus dan setengah biji lg hiris nipis2
4. 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk kasar
5. 5 sudu besar olive oil
6. 1 sudu besar butter
7. 3 tangkai rosemary - cincang @ boleh gunakan rosemary kering
8. Garam secukup rasa
9. Kertas aluminium foil


Cara-Cara

1. Campurkan garam, bawang putih, jus lemon dan lada hitam. Tunggu dalam 10 minit. Masukkan olive oil.
2. Masukkan ayam dalam dulang pembakar yg telah dialaskan dengan aluminium foil. 
3. Taburkan rosemary pada semua ayam tadi dan tuang sedikit butter. Tutup dengan aluminium foil.
4. Bakar dalam oven selama 60 minit kepanasan 220-240 celcius. Slps 50 ke 60 minit buka aluminium bahagaian atas agar ayam dapat dibakar sepenuhnya. Bakar lagi 10 minit. Nyum dah siap.
5. Sedap dihidangkan bersama brown sauce. Resepi akan datang saya akan tunjukkan cara membuat brown sauce. 

No comments:

Post a Comment