Its all about my simply prepared quick, easy, health and great meals to shared with..my passion, my life, my food with one smile
Labels
Sunday, 2 November 2014
Ayam Percik
Bahan2
1. 1 ekor ayam segar - potong bahagian ayam sederhana besar
Bahan Perapan.
1. 6 ulas bawang merah
2. 5 ulas bawang putih
3. 1 inci halia
4. Garam secukup rasa
* semua bhn2 ini di kisar halus
Bahan2 Kuah
1. 7 ulas bawang merah
2. 1 biji bawang besar kuning
3. 1 inci halia
4. 2 batang serai
5. 5 tangkai cili kering - nak pedas lg boleh lebihkan
6. 2 keping asam keping
7. 1 kotak kecil santan pekat
8. 1/2 cawan air
9. Garam
10. Gula
* Bahan2 diatas ditumis dan dimasak sampai masak dan kuah pekat. Kuah percik yang sedap mestilah mempunyai rasa manis2 pedas.
Cara2.
1. Perap ayam bersama bahan2 yang telah dikisar selama sejam
2. Kukus ayam tersebut dlm separuh masak. Kaedah rebus juga boleh digunakan.
3. Bakar ayam dalam oven dengan suhu 200 hingga 220 darjah celcius selama 30 hingga 40 minit. Sapukan sedikit minyak. 5 minit sebelum ayam dikeluarkan sapukan dengan sedikit kuah percik tadi atas ayam.
4. Kuah dihidang bersama ayam percik bakar tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment