Labels

Saturday, 4 January 2014

Cinnamon Rolls



Bahan2.

Doh.
1. 400gm tepung
2. 250 ml susu krim - i pakai susu Krim dlm kotak Nestle
3. 2 sudu besar butter - cairkan
4. 1 biji telur
5. 1 sudu kecil esen vanilla - optional
6. sedikit garam
7. 1 paket yis - 11gm
8. 1 sudu gula

Cara Membuat.
- 4 sudu besar air suam + gula + yis - tunggu yis kembang dlm 5 to 8 min

Doh.
- Campur susu + butter + telur+ garam+ esen vanila. pkai whisk @ manual pun blh.
- Masukkan yis td. Masukkan tepung sikit demi sedikit. Selepas doh dah sebati uli pakai tangan mcm nak buat roti. Klu tepung kurang blh tmbah tp pastikan adunan lembut jgn keras.
- tutup dgn plastik atau kain selama 1/2 jam smpi doh naik kembang

Bhn inti/ filling
1. 1 cup Brown Sugar/ Gula Perang hancur - i beli kat market yg warna coklat pekat
2. 1  sudu besar serbuk kayu manis/cinnamon

- Uli doh separuh nipis (i roll nipis sikit sbb i tak nk tebal2). beruskan butter cair atas doh tadi dan taburkan inti. ( i letak inti byk sbb bila masak jd lg sedap) klu inti abis blh buat lagi ikut step diatas.
- gulung doh dah bila smpi hujung gamkan doh dgn air.
- letak atas dulang pembakar dn biarkan selama 10 minit lagi. panaskan oven.
- sebelum bakar beruskan butter cair atas cinnamon roll td. bakar 10 to 13 minit suhu 160 to 180 atau smpi golden brown. bila dh masak sapu lg butter cair atas cinnamon roll td. sedap dimakan bila masih panas2. blh mkn dgn madu klu nak.

Step Five: Roll Up Dough



 * i tak sempat ambil gambar step i buat so i copy dr internet n step yg sama.


* yg kat atas ni i punya buatan mmg tak kemas sikit but jey don't judge the book by it's cover..;)

No comments:

Post a Comment