Labels

Monday, 30 December 2013

Butter Chicken

















Bahan2. ( Penyediaan 1/2 jam) 

1. 4 ketul dada ayam
2. 2 sudu yogurt - perapan
3. Sedikit garam
4. Sedikit lada hitam
5. 2 inci halia dan 4 biji bawang putih - cincang bersama jdkn paste
6. 1 sudu besar serbuk cili kering @ chili flakes
7. 1 sudu kecil serbuk cili
8. 2 sudu kecil serbuk ketumbar
9. 2 sudu kecil serbuk jintan manis
10. 3 sudu besar puri tomato atau tomato paste ( slalu jual dlm tin)
11. sedikit gula
12. 2 sudu besar bawang goreng- ditumbuk halus
13. 1 sudu besar tepung
14. 1 1/2 sudu yogurt @ 150 ml krim masakan.
15. Butter

Cara2.

1. Perapkan ayam + sdikit garam+ lada hitam+ 2 sudu yogurt slama 10 min. Panaskn sdikit butter dn goreng slama 8 to 10 min. dah msk sejukn dan potong kiub kecil2. 
2. Campukan paste halia n bwn putih + chili flakes+ serbuk cili+ketumbar+jintan manis+garam+gula+bwg goreng bersama sedikit air. 
3. Panaskn 5 sudu besar butter dn tumis bhn diatas smpi wangi dn masukkan tepung. Mskn tomato puri dan 1 cawan air. tunggu smpi mndidih n pekat sedikit. 
4. Masukkan 1 1/2  sudu yogurt @ 150 ml krim masakan. Gaul dlm 2 minit dn siap! Blh dimakan bersama nasi putih atau capati.

No comments:

Post a Comment